Geen publiek op BK veldrijden

“Meulebeke krijgt wel optie om BK in 2024 opnieuw te organiseren, met toeschouwers”

Het Belgisch kampioenschap veldrijden op 9 en 10 januari 2021 behoudt zijn oorspronkelijke datum, maar zal wel zonder publiek plaatsvinden. Het wegvallen van vijftienduizend potentiële toeschouwers is een financiële aderlating voor de organiserende vzw Cyclocross Meulebeke, maar als tegemoetkoming geeft de Belgische Wielerbond de gemeente Meulebeke de optie om het BK in 2024 nog eens te organiseren, maar dan mét publiek.

De Belgische Wielerbond en vzw Cyclocross Meulebeke speelden eerst met het idee om de wedstrijd naar september of oktober 2021 te verplaatsen, maar omdat sommige renners dan mogelijk van ploeg zijn gewisseld en andere sponsors zouden hebben, werd daarvan afgezien. “Uiteindelijk hebben we samen besloten dat het BK op de oorspronkelijke datum van 9 en 10 januari 2021 wordt gereden”, zegt Wielerbond-voorzitter Tom Van Damme. “Door corona rezen echter andere vragen rond dit BK omdat het om een volksfeest bij uitstek gaat waar een grote massa mensen samenkomt. Om geen risico te nemen, zal dat dit keer zonder toeschouwers zijn. Omdat we beseffen dat dit financiële gevolgen heeft, krijgt Meulebeke de optie om het BK veldrijden ook in 2024 te organiseren met publiek.”

Break-even draaien

Meulebeke betaalde 250.000 euro om het BK te mogen organiseren en ziet zonder publiek heel wat inkomsten mislopen. “Dat kunnen we niet ontkennen”, zegt burgemeester Dirk Verwilst. “We hadden gehoopt op 15.000 bezoekers en 3.500 vips, maar dat valt nu weg. Leuk is dit niet, maar het belangrijkste is dat iedereen gezond blijft. We krijgen gelukkig wel de kans om dit BK voor een miljoen televisiekijkers te kunnen organiseren. We krijgen ook een tegemoetkoming van de Wielerbond en de mogelijkheid op een herkansing in 2024 voor een BK met toeschouwers.“ Ondanks de moeilijke situatie is de burgemeester ervan overtuigd dat er geen financiële kater zal volgen. “We gaan extra sponsors zoeken. Omdat er geen publiek aanwezig is, krijgen zij dus maximale visibiliteit tijdens de televisieuitzending. Als dat lukt, denk ik dat we break-even kunnen draaien.”

Mochten de coronacijfers zo erg stijgen dat de overheid beslist het BK toch niet te laten plaatsvinden, brengt dat geen financiële problemen met zich mee voor de organisatie. “Daar zijn afspraken rond gemaakt”, verzekert de burgemeester.

Nieuw parcours

De organisatie heeft ook meer details bekendgemaakt over het parcours op Ter Borcht, een recreatiedomein van zeventien hectare. “Er vonden al zeven edities van de Berencross plaats, maar voor het BK wordt het parcours voor zeventig procent aangepast en vernieuwd”, weet de burgemeester. “We breiden het domein uit met twee hectare, waar twee kunstmatige heuvels van vier en acht meter hoog zullen liggen. Het parcours zal 2,8 kilometer lang zijn en de finish ligt op de Ter Borchtlaan.”

Creatief zijn met uitgaven

Omdat Meulebeke door een politieke impasse nog altijd geen meerjarenplan heeft, moet het creatief zijn met de uitgaven voor het BK. “Gelukkig kunnen we rekenen op een aannemer die alle grondwerken gratis voor zijn rekening neemt”, besluit Verwilst. “Hij zal ook enkele oudere barakken op het domein gratis afbreken. Het inzaaien van de heuvels met gras en het verwijderen van oude boomstronken op het domein is wel ten kosten van onze groendienst, maar dat kost maar vijfduizend euro en moest sowieso gebeuren.”